top of page

PROJECTE ERASMUS +
D'APRENENTATGE PER OBSERVACIÓ

Escola Vladimir Nazor. Duga Resa (Croàcia)   

DIA 1(First day)

El dilluns 10 d'octubre l'Esther Benítez, el Dani Solé i l'Ivan Rabasa comencem el Projecte Erasmus + d'Aprenentatge per Observació a l'escola Vladimir Nazor de Duga Resa (Croàcia).
Coneixem els nostres socis i sòcies croates i la Dinka,el nostre enllaç a l'escola  ens explica a quines classes assistirem avui. En primer lloc fem un recorregut per l'escola i descobrim les seves instal.lacions.

Comencem la primera classe amb el grup de 3r A  fent English. La Natalija fa una classe molt dinàmica i divertida amb cançons, activitats interactives, presentació del video story...

A continuació assistim a la classe de Technical Education amb 5è B. El Davor fa una classe de tecnologia. Treballen els senyals de trànsit.

Després ens espera la classe de Sciencie amb 6è A. L'Helena treballa el cicle de la vida. Els alumnes fan grups per omplir fitxes d'informació de les característiques dels animals vertebrats i invertrebrats.

A última hora del matí tenim classe de Croatian amb el grup de 7è C. La Nika fa un concurs de biografia, obra, mitjans de comunicació i importància sobre la periodista croata Maria Juric Zagorka. Després utilitzen l'aplicació "Coggle" per fer mapes mentals ambtota la informació recollida durant el concurs.
Ha estat un primer dia molt emocionant i profitòs!


 

DIA 2 (Second day)

Avui hem començat el dia amb una classe molt divertida de Matemàtiques a 6C: les propietats de la suma. Ens ha agradat molt la dinàmica de grups fent relleus per sortir a la pissarra a respondre les operacions. FANTASTICAN!

A continuació hem visitat una de les quatre Escoles Bressol de la província. Els infants a Croàcia caben el Cicle d'Educació Infantil als sis anys i s'incorporen a l'escola quan correspon amb el nostre Segon curs de Primària.
Ens ha agradat moltíssim i ens hem apuntat un munt d'idees per compartir amb els nostres companys i companyes de l'escola!

Per acabar el matí hem pogut assistir a una classe d'història amb els alumnes de 5A. Hem treballat la Prehistòria i gaudit amb els vídeos del "Paleolithic and Neolithic Age(Cave art 101. Nathional Geographic)"en anglès. També hem pogut veure el vídeo"Las cuevas de Altamira" en castellà! Hem explicat als alumnes allò que deia el vídeo! Els ha sorprés molt  que una nena de vuit les descobrís!


 

DIA 3 (Third day)

English class. 7A.
Comencem la classe amb cadires al voltant d'una taula central. Avui farem una activitat diferent. Simularem estar prenent el te a Anglaterra tot parlant sobre la família real, la geografia, costums i curiositats. Els nens gaudeixen molt del te i de les galetes i resulta ser una classe molt motivadora.A continuació han de fer recerca de 5 coses sobre "England or Spain", sobre "curiosities, flag, goverment..."Poden utilitzar els mòbils com a eina de treball.

Classe de Science. 3B.
Iniciem la classe amb el joc tipus "Simon Says"on seuen o aixequen segons és veritat o mentida els continguts de "Geography" que escolten,
Mostrem un mapa de Croàcia i assenyalem les parts més importants del país. Ens anem centrant en la ciutat de Duga Resa i observem carreteres, rius i muntanyes. Treballem també les capes de la terra i dibuixem a la llibreta. Sortim a la pissarra i completem un "crossword" amb el nom de les capes. Finalment omplim graella de recerca d'informació del que veuen als mapes al Nord, Sud, Est i Oest: " Mountains, cities and rivers".
Hem gaudit molt de la classe!

Educació física. 4A i 4B.
Les mestres Ivana i Sanda ens ajuden a coordinar una classe especial d'educació física.El nostre company Dani, tècnic en competències digitals, ha coordinat i gravat una activitat on els alumnes expressen vocabulari en croata i anglès tot saltant. Tenim moltes ganes de veure el vídeo.

Classe de croata. 7B.
La classe de 7è B debateix avui sobre la dimensió digital i la seva influència en els nostres aprenentatges. L'estrés, l'inmediatesa de les coses, l'inseguretat...poden ser consequència d'un mal ús i abús de les tecnologies. Pensem entre tots què significa aprendre i si estem fent un bon ús de totes elles. Veiem un vídeo sobre l'ús del mòbil i la depenència que en tenim. Reflexionem i anotem què sentim quan el veiem i si ens sentim identificats. A continuació completem una fitxa fent recerca d'informació sobre diferents monuments que tenen les primeres lletres croates i fem un repàs de la llengua croata al llarg de la història. "Group project" 
 
















 

DIA 4 (Forth day)

Informàtica. 3A.

Iniciem el dia amb els alumnes de 3r parlant de la seguretat a Internet en la classe d'informàtica.
Practiquem les normes amb activitats molt dinàmiques a l'ordinador (gamificació). Per acabar ens iniciem amb" Scratch" (activitats de programació).

Classe de croata. 4A.
La següent classe és de Croata amb els alumnes de 4t. Treballem els noms, verbs i adjectius relacionats amb vocabulari sobre fruites i verdures, doncs el dissabte és el dia de la Natura i així relacionem amb l'assignatura de nació i societat.

Matemàtiques. 1A.
La nostra classe de matemàtiques d'avui és amb els més petits de l'escola: els alumnes de 1r. Treballem els números amb la Sandra. Practiquem el traç a la pissarra, fem jocs d'agrupaments, treballem oralment i fem a la llibreta conjunts d'elements.
JAKO DOBRO!!!

Science.1B.
Classe de ciències amb els nens de 1r B i la Dubravka.
En les pissarretes veleda dibuixem els elements de la tardor que ens va describint. A continuació pintem els dibuixos de  la fitxa: paisatge, fruits, roba i animals.


Art. 6C.
Classe d'Art amb la Nevenka. Preparem les pintures i pinzells i repartim les carpetes que tenen a l'aula. Van sortint  objectes d'una bossa com esponges, xarxes, petxines, pedres, cotó...que ens serviran per pintar diferents textures.
Visualitzem un vídeo i estem atents a les textures de les pintures.
Ara expressem els nostres sentiments amb diferents elements.



Music. 6A.
Classe de música amb la Valentina i el grup de 6è A.
Practiquem amb gots de plàstic diferents  ritmes.
Visualitzem un vídeo de dansa clàssica amb la música de "Sugar Plum Fairy". Escoltem atents els instruments que apareixen. Veiem que no és un piano. És una celesta, similar al piano però els martells percuten en plaques de metall. Escoltem també música de Harry Potter i sentim altre cop aquest instrument. Gamificació: joc amb temps amb preguntes sobre l'instrument.
La Valentina toca ara el piano i canten tots un parell de cançons. Impressionant!!!
Finalment sortim a ballar al hall de l'escola.


ERASMUS DAY

Aquesta tarda al hall de l'escola ha tingut lloc l'acte de difusió de les activitats dels Projectes Erasmus + del centre que ens ha acollit.
La Dinka, coordinadora Erasmus Plus de l'escola ha explicat en que consisteix fer un projecte Erasmus, la sol.licitud de l'acreditació i les mobilitats realitzades al llarg dels darrers anys.
Han assistit a l'acte  una vintena de mestres de les diferents escoles del comtat.
També hem pogut escoltar el testimoniatge d'alguns alumnes que van assistir a les mobilitats de grup.Finalment hem gaudit d'una exposició de treballs i un petit refrigeri.

 

OTHER ACTIVITIES:

We enjoy learning words in Croatian and English!!

PROJECTE ERASMUS +
D'APRENENTATGE PER OBSERVACIÓ

Vidari di Favria(Itàlia)   

DIA 1

Benvinguda i presentació de l'Institut amb la directora i el personal docent del centre.
Laboratori de ciències ¨Chimici per un giorno¨: Quatre grups d'alumnes investiguen el PH de diferents productes (cola, aigua destil·lada, taronjada, llet, amoníac…) amb diferents utensilis de laboratori (potenciòmetre, filtres de remolatxa, pipetes…) Van anotant els resultats amb lordinador portàtil i una llibreta en unes taules amb diferents caselles. Després contrasten els resultats. Ens han explicat que volen presentar aquesta activitat a un concurs educatiu anomenat INNOVAMENTI.
Debat sobre Objectiu 11 Agenda 20/30: A partir del tema ¨Barreres arquitectòniques i inclusió en espais urbans¨ el grup d'estudiants dividit en sis equips (tres a favor i tres en contra) comença un debat. Cada grup expressa la seva opinió. Mitjançant una taula es valora el contingut, la forma i les fonts utilitzades. El jurat, format per tres professors avaluen i fan una valoració constructiva de les intervencions. 
Viatge amb tren a Torí: Visita del centre històric de la ciutat: porta Susa, plaça de l'Estatut, via Garibaldi, plaça Castello, via Po i Mole Antonelliana (és l'edifici més alt de la ciutat). Al seu interior trobem el fantàstic Museu Nacional del Cinema, ha valgut la pena pujar a l'ascensor panoràmic amb parets transparents que ens ha portat a la cúpula per gaudir d'unes increïbles vistes de 360 ​​graus de Torí.

DIA 2
Visita al Col·legi de Primària de Busano. A l'entrar a l'aula de 5è, ens hem assegut amb un grup diferent i hem practicat diverses activitats de programació: ordinador portàtil i una placa amb llums led, portàtil amb un xip amb un sensor de moviment… A continuació hem fet una activitat científica sobre el cos humà i la realitat augmentada amb laplicació digital worldwall.net i el joc www.bodyplanet.es. Per acabar, hem fet una activitat de gamificació: ruleta amb les parts del cos humà a la pantalla interactiva. Observant així els diferents òrgans en 3D. 
Després hem visitat la classe de 4t i hem dut a termeuna activitat interdisciplinar de robòtica i geometria. Programació amb robot [mind, super doc…] Hem començat la classe amb una activitat de robòtica on es mostrava la programació d'un petit robot a la pantalla interactiva. Aquest dibuixava una peça geomètrica decorativa de l'Alhambra de Granada el disseny de la qual també havien realitzat els alumnes i les alumnes a mà a les seves llibretes. Tot seguit hem realitzat diferents activitats interdisciplinàries de ciències i tecnologia. El diabolet de Cartessio [amb l'objectiu de comprovar la pressió que es pot exercir a l'aigua], l'energia electrostàtica derivada del fregar un globus amb la roba de la llana i l'aconseguida a partir de la polarització d'un objecte. Per acabar la classe els alumnes han pogut practicar la programació de la direccionalitat de petits robots a les seves catifetes amb diferents dibuixos. 

 

DIA 3
Aquest matí hem visitat dos grups de 1r de Primària per conèixer com treballen el material ¨Innovamat¨. Els seus tres pilars principals són: laboratori de números, aventura i app. Els nens i nenes estan distribuïts en grups de 4 o 5. La primera part de la sessió, és molt col·laborativa, la segona es realitza del general a l'individual i l'última és individual, encara que els alumnes interactuen i poden comparar. Es tracta d'un joc en què han d'entrar en una realitat i realitzar diferents reptes matemàtics [suma i resta, geometria, numeració…] A mesura que fan els reptes van aconseguint punts i van passant de nivell. Els resultats d'aquests reptes-exercicis queden registrats a l'ordinador central de la mestra. Activitat d'inclusió educativa: el sistema solar. Hem estat rebuts per un alumne amb NEE. Ens ha sorprès la capacitat d'expressió oral així com el coneixement de les activitats que ens ha presentat. La resta de la classe dividida en tres grups ha realitzat un Sapientino [Joc Connecta] sobre el sistema solar i les seves peculiaritats, treballant també el muntatge dun circuit elèctric. El nen esmentat anteriorment anava canviant de grup, participant així en l'elaboració dels diferents jocs [també marcava amb una creu tots els passos del text instructiu].
Trobada amb docents, directora i representant de l'Ajuntament de Favria: Espai en què hem pogut compartir diferents experiències així com conèixer el funcionament i l'organització dels nostres col·legis i sistemes educatius respectius. També hem pogut conèixer els ¨alcaldes infantils¨, representants dels alumnes del col·legi al ple municipal de la regió. Activitats extraescolars [subvencionades per la Comunitat Europea] de coding i escriptura creativa: Hem vist aplicacions i materials de robòtica diferents i hem pogut practicar l'elaboració d'un circuit elèctric amb led. Algunes de les aplicacions que hem conegut són: cody roby, campus tory… Tot seguit hem visitat el grup encarregat de redactar la revista digital de l'institut ¨Fri¨. Ens han explicat com s'hi organitzen [redacció, disseny d'il·lustració i maquetació]. Ens han fet una entrevista i ens han regalat una caricatura que publicaran a la revista. El darrer taller que hem visitat és el de l'anomenat Grup Noi que fa un conjunt d'activitats amb l'objectiu de combatre el bullying.

DIA 4
Visita al Jardí d'Infància de Favria:
Vam tenir l'oportunitat de conèixer les instal·lacions, l'equip docent, el PAS i els alumnes del Jardí d'Infància de Favria i participar en algunes de les seves activitats. També vam poder conèixer Ítalo, la mascota del projecte "Cicerone per un giorno". 
Passeig pel poble amb els nens i nenes de 5 anys de la Secció A:
Acompanyats d'un grup de nens i nenes de cinc anys, fem una passejada per descobrir els llocs més emblemàtics de Favria (església, castell, ajuntament, parc...) Vam conèixer algunes peculiaritats d'aquests llocs com el significat de l'escut heràldic, la història del castell… En tornar al centre comencem les activitats d'iniciació a la robòtica. 
Activitat de robòtica "unplugged":
A partir del tour pel poble, hem fet un parell d'activitats imitant el tauler de robòtica de mida real. Amb aquesta activitat, clarament transversal, les alumnes i els alumnes desenvolupen diferents capacitats i competències com ara el coneixement de l'esquema corporal, la lateralitat, la numeració… Un tauler amb caselles de sortida, arribada, prohibides, de recollida [amb fotos dels diferents llocs visitats] així com unes targetes amb fletxes i diversos símbols. Mentre alguns feien el trajecte, altres el plasmaven en un full quadriculat.
Activitat de Pixel Art:
Vam continuar amb una activitat en què es reproduïa un disseny a la quadrícula a mida real. Els nens i nenes fent un treball cooperatiu van reproduir la bandera espanyola per obsequiar-nos.
Activitat de ciències: ¨Un científic a l'escola":
Mentre estàvem en una aula preparats per fer alguns experiments, es va presentar per sorpresa una científica molt divertida. De manera molt motivadora va realitzar diversos experiments amb els alumnes, fent-los preguntes per potenciar el raonament i el mètode científic frotabilitat, . Transvasament de líquids, reacció del bicarbonat amb el vinagre, barreja de fluids…).

DIA 5
Visita a l'Institut de secundària de Favria:
Classe en espanyol. Hem impartit una classe als alumnes de les cinc classes de prima mitjana de secundària (el nostre 6è de primària) En què hem explicat les principals característiques de la nostra escola i hem vist un vídeo. Tot seguit hem treballat l'educació emocional: què és mindfulness, quan ho treballem al nostre centre, una pràctica de consciència sensorial i de menjar conscient.

bottom of page